Stručna praksa kod poslodavca koji koristi OIE tehnologije

Tijekom 5 dana: 31. svibnja te 1., 7., 8. i 10. lipnja 2013. 6 profesora struke pohađalo je edukaciju o montaži FN elektrane.

Edukacija se odvijala u stvarnim uvjetima, a profesori su imali mogućnost upoznati se sa svim fazama izrade jedne FN elektrane uz stručno vodstvo djelatnika tvrtke S.E.G. Inženjering d.o.o.

Edukacija je prvi dan započela proučavanjem projektne dokumentacije, gdje su djelatnici tvrtke pojasnili sudionicima edukacije pojedine elemente elektrane u usporedbi sa stvarnom lokacijom.

Drugog dana edukacije nakon proučavanja projekte dokumentacije provjerena je isporučena oprema kako bi se uvjerili da je sve potrebno za montažu stiglo na lokaciju. Raspakirali smo sve elemente kako bismo provjerili da nisu oštećeni tj. provjerili smo njihovu ispravnost.

Treći dan edukacije započeli smo s montažom. Prije odlaska na krov majstori su pripremili ljestve i sredstva zaštite na radu, kao i potreban alat.

Prvi korak u montaži bio je postavljanje nosača FN modula na krov. Po postavljanju nosača pristupili smo učvrščivanju FN panela. Kada su svi paneli bili učvršćeni spojeni su u strujni krug. U isto vrijeme drugi dio profesora montirao je upravljanje, odnosno: regulator punjenja i izmjenjivač koji su postavljeni u tavanskom dijelu stambenog objekta.

Tijekom četvrtog dana edukacije na istoj lokaciji postavljen je i sustav za zagrijavanje tople vode u kogeneraciji. Sustav se sastoji od vakuumskih solarnih kolektora, sustava uparavljanja, ekspanzijske posude, solarne crpke i spremnika za toplu vodu. Na krov su postavljeni vakuumski solarni kolektori i spremnik za toplu vodu dok su upravljanje i ostali elementi sustava postavljenji u garažu.

Peti dan po završetku montaže sustav je uključen u testni rad kako bi se utvrdilo je li sve ispravno montirano i spojeno. Osim toga provjereno je i zagrijava li se voda, te koliko električne energije sustav proizvodi.