Studijsko putovanje u sklopu projekta

Od 23.01.2013. do 25.01.2013. u sklopu projekta “Zelene vještine za elektrotehniku i strojarstvo” u okviru IPA IV darovnice „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva“ Elektrotehnička i prometna škola Osijek organizirala je i provela studijsko putovanje u Sloveniju.

Studijski posjet proveden je s ciljem istraživanja određenih aspekta integracije kurikuluma obnovljivih izvora energije te upoznavanja primjera dobre prakse u strukovnim školama u EU. Posjetili smo dvije strukovne škole: Školski centar Velenje (Šolski Center Velenje) i Srednju školu tehničkih struka Šiška, Ljubljana (Srednja šola tehniških strok Šiška, Ljubljana).

Šolski Center Velenje pruža strukovno obrazovanje u područjima energije biomase, solarnih fotonaponskih sustava, solarnih termalnih sustava i toplinskih crpki. Škola obrazuje učenike za instalatere ili tehničare, električare koji koriste prethodno spomenute tehnologije. Dio je projekta Install+RES project, koji je imao za cilj uspostavu institucionaliziranih programa osposobljavanja širih razmjera i certificiranje instalatera sustava obnovljivih izvora energije manjih razmjera (biomasa, solarne toplinske crpke) u zgradama.

Srednja šola tehniških strok Šiška, Ljubljana provodi strukovno obrazovanje u sektoru elektrotehnike. Škola je pokazala posebnuusmjerenost prema korištenju fotonaponskih sustava, vjetroturbina i instalacijskih poligona. Studijski posjet bio je usmjeren na predstavljanje kurikuluma OIE s naglaskom na korištenje didaktičke opreme u praktičnoj nastavi.
Pored predstavnika Elektrotehničke i prometne škole Osijek, te predstavnika partnera na projektu Strojarske tehničke škole Osijek, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, u studijskom su posjetu sudjelovali i predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj.

Kao rezultat ovog studijskog putovanja očekujemo aktivno sudjelovanje svih navedenih predstavnika u moderrnizaciji postojećih kurikuluma usmjerenih prema obnovljivim izvorima energije.